ALTERNATIVNE BIOGRAFIJE – NEPOZNATO O POZNATIMA

ALTERNATIVNE BIOGRAFIJE – NEPOZNATO O POZNATIMA

natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola

ALTERBIO

 

Jedan od ciljeva kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture je poticanje ponovnog promišljanja naslijeđenog i često pojednostavljenog razumijevanja dubrovačke prošlosti i baštine.

Natječaj ‘Alternativne biografije’ želi potaknuti učenike osnovnih i srednjih škola da promisle i predstave životopise važnih Dubrovčana, Hrvata i Europljana na nov način. Ono što se zna o povijesnim ličnostima često je površno i jednostrano, a njihov život, interesi i djelatnosti bili su nerijetko mnogo bogatiji, čak i proturječniji, no što se misli.
To uvjerljivo dokazuje nekoliko primjera iz dubrovačke prošlosti: Ruđer Bošković nije bio samo fizičar i filozof, nego i pjesnik; Vlaho Bukovac nije se bavio samo slikanjem, već je bio i putopisac; Marin Držić nije bio samo književnik, nego i svećenik.
Pozivamo učenike kojima je ovaj pristup zanimljiv i inspirativan da istraže i predstave nepoznate i začudne detalje iz života ljudi koji se svima čine poznatima te da stvore njihove ‘portrete’ iz novog i neočekivanog kuta.
Radovi mogu biti u različitim formama, od filma, priče, eseja, znanstvenog teksta ili pak likovnog rada, a natječaj je predviđen za učenike viših razreda osnovnih (5.–8. razred) te učenike srednjih škola. Tehnika izrade likovnih radova, kao ni duljina literarnih radova, nije zadana.
Natječaj je otvoren od 20. siječnja 2016 do 20. travnja 2016.
Sve pristigle radove pažljivo će razmotriti i vrednovati žiri sastavljen od nastavnika, stručnjaka iz humanističkih disciplina i djelatnika u kulturi. Pobjednici u svakoj od dvije kategorije (osnovne i srednje škole) dobit će nagradno putovanje za dvoje u jedan od poznatih europskih gradova / budućih Europskih prijestolnica kulture.

UPUTE ZA SLANJE RADOVA
Svaki rad na poleđini obavezno mora sadržavati sljedeće podatke:
• ime i prezime autora,
• razred,
• ime i kontakt podatke nastavnika mentora (telefon, e-mail adresu),
• ime i adresu škole,
• odabranu temu.

Radovi koji su nepotpuno označeni ili nemaju potrebnih podataka, na žalost, ne mogu ući u konkurenciju. Rok za predaju ističe 20. travnja 2016. Primljeni radovi se ne vraćaju. Radovi pristigli nakon roka neće se razmatrati.

 

Likovne radove možete slati isključivo običnom poštom na adresu:
Ured za pripremu kandidature Dubrovnika
za Europsku prijestolnicu kulture
(za AlterBio natječaj)
Od Sigurate 1
20 000 Dubrovnik

Literarne radove možete poslati i mailom na e-mail adresu: info@dubrovnik2020.hr

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!