Zašto Dubrovnik?

Zašto Dubrovnik?

Vrijeme je da se ta fiksirana slika Dubrovnika razdrma, da se preokrene varljiva samosvijest njegovih građana, da se stvore uvjeti za hrabri pogled prema budućnosti, da se kultura oslobodi svoje fiksirane uloge.

zastodu

 

Dubrovnik je povijesni grad i planetarno popularna turistička destinacija u koju svake godine stiže više od tri milijuna posjetitelja. Snažno obilježen povijesnim naslijeđem Dubrovačke Republike, atraktivnom i turistički iskoristivom kulturnom baštinom, suvremeni je Dubrovnik postao grad raskoljen između vlastitog imidža i stvarnosti. Obilježen s jedne strane nostalgijom za slavnom prošlošću, a s druge masovnom prisutnošću posjetitelja privučenih istom tom slavnom prošlošću, Dubrovnik danas priča zatvorenu priču o zidinama i krajnostima koje one u sebi spajaju: od tri milijuna povremenih “žitelja” u ljetnim mjesecima do praznog grada ostatak godine. To je učestala sudbina većine malih povijesnih gradova poput Dubrovnika – sklonih ekonomskoj instrumentalizaciji vlastite povijesti, vođenih idejom brze zarade i turističkog rasta bez dugoročnog plana za održivu budućnost grada. Iako kratkoročno profitabilna, takva slika Grada predstavlja njegovu kočnicu progresivnim stremljenjima onkraj njegovih trenutnih fizičkih i mentalitetskih prepreka.

Titula Europske prijestolnice kulture, u tom smislu će poslužiti kao svojevrstan kanal kojim želimo podijeliti sebe i paradokse stvarnosti jednog povijesnog grada u kojem su njegova popularnost i obilježenost kulturom stalne prepreke za preuzimanje rizika, ali i istovremeno i tenzije na kojima nastaje umjetnička intervencija, socijalna akcija i kreativni doprinos. Mi želimo dijeliti te svoje paradokse i tenzije s drugima jer smo dio univerzalne priče o europskim vrijednostima i europskim problemima. Želimo podijeliti vlastite kapacitete, vlastite praznine i vlastite mogućnosti s ostatkom Europe, stvarajući novu Europsku prijestolnicu kulture ne za tu jednu godinu nego za dugoročnu budućnost.

ZA ŠTO DU?

Sveučilište Dubrovnik mjesto je okupljanja mladih koji znaju ZA ŠTO DU?BROVNIK 🙂

Posted by Dubrovnik 2020 on Monday, December 8, 2014

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!